Uludağ’da meydana gelen otel yangınında hayatını kaybeden milli kayakçı Berkin Usta, babası Yahya Usta ve annesi Fikriye Usta’nın yakınları ve avukatları, tutuklu sanıkların tahliye edilmesiyle büyük bir öfke yaşadı. Olay, geçen yıl Uludağ’da bir otelde çıkan yangında gerçekleşti ve aile üyelerinin kaybı, derin bir üzüntü yarattı. Yangın sonrası başlatılan soruşturmada ortaya çıkan bilirkişi raporlarındaki çelişkiler ve otelin güvenlik eksiklikleri tartışma konusu oldu. Dava sürecinde tutuklu sanıklar Cevdet Kadir A. ve Tekin D., 26 Şubat 2026 tarihinde yapılan ilk duruşmada yurt dışı çıkış yasağı ve ev hapsi şartıyla tahliye edildi. Bu karar, Usta ailesinin avukatları ve yakınları tarafından sert bir şekilde eleştirildi.
Avukat İsmail Eray Çokal, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, dosyada ciddi eksiklikler bulunduğunu vurguladı. Soruşturmanın yaklaşık 11 ay sürdüğünü belirten Çokal, iki ayrı bilirkişi raporunun birbirleriyle çeliştiğini ifade etti. Raporlardan birinin otel sahiplerini kusurlu bulduğunu, diğerinin ise herhangi bir kusur atfetmediğini söyleyen Çokal, kusur yüklemeyen raporun esas alınarak iddianame düzenlendiğini dile getirdi. Ayrıca, duruşmada mağdur vekillerine tanıklara doğrudan soru sorma imkanı verilmemesine de dikkat çekti. Çokal, “Verilecek hiçbir karar ölenleri geri getirmeyecek, sadece Türkiye ucuz ölümler ülkesi olmasın, insanlar gittikleri otellerde tatillerini yaparken dumandan zehirlenip ölmesinler diye emsal bir karar alma derdindeyiz.” ifadesini kullandı.
Duruşma sonrası Yahya Kemal Usta’nın kız kardeşlerinin yanına gelerek çözüm aradıklarını belirten Çokal, “Çok üzgünüz, çok üzülüyoruz. Ölen aile bizim de yakınlarımızdı, aile dostlarımızdı. Onları kaybetmiş olmanın verdiği acı bir tarafa, hukukçu olarak onların hatıralarına binaen bir şey yapamıyor olmak ayrı bir acı veriyor.” dedi. Duruşmanın çıkışında vefat eden Yahya Kemal Usta’nın kız kardeşlerinin kendisine, “Ne yapalım, bizi tutuklasınlar bari.” şeklinde ifadeler kullandığına değinen Çokal, mağdur ailelerin vicdanını rahatlatacak bir karar çıkmasını umduklarını belirtti.
Hayatını kaybeden Yahya Kemal Usta’nın yeğeni Uğur Gündüz, yangın gecesi yaşananlarla ilgili çelişkileri dile getirdi. Yangını duydukları anda olay yerine gittiklerini belirten Gündüz, bilirkişi raporları arasında ciddi farklılıklar bulunduğunu ifade etti. “Sanki yangına dayım sebep olmuş gibi bir tablo oluşturuluyor. Oysa o saatte orada olmadığı ortada. Yeniden kapsamlı bir bilirkişi incelemesi istiyoruz.” dedi.
Usta’nın kız kardeşi Feride Gündüz ise duruşmada verilen tahliye kararına tepki gösterdi. “Üç canımızı kaybettik. Herkes serbest kalıyor, biz ise adalet arıyoruz.” diyen Gündüz, kardeşinin suçsuz olduğunu ve otelin sahiplerinin sorumluluğunun göz ardı edildiğini savundu. Ayrıca, çalışanların yangına sebep olduğunu ve bunun kabul edildiğini belirterek, kamera kayıtlarının ortaya çıkarılmadığını ifade etti.
Aile üyeleri, adaletin sağlanmasını ve benzer olayların bir daha yaşanmamasını talep ettiklerini vurguladı. Davanın 22 Nisan’da devam edeceği öğrenildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.