evden eve nakliyat
DOLAR 43,1976 0.05%
EURO 50,3978 0.18%
ALTIN 6.392,79-0,58
BITCOIN 41720401.64533%
İstanbul
10°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Bursa Ticaret Borsası’ndan 2026 Vizyonu Açıklandı!
  • Tividya
  • Genel
  • Bursa Ticaret Borsası’ndan 2026 Vizyonu Açıklandı!

Bursa Ticaret Borsası’ndan 2026 Vizyonu Açıklandı!

ABONE OL
Aralık 31, 2025 09:31
Bursa Ticaret Borsası’ndan 2026 Vizyonu Açıklandı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa Ticaret Borsası, Aralık ayı olağan Meclis toplantısında 2026 yılı bütçesini 100 milyon TL olarak oy birliğiyle onayladı. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, yeni yılda elde edilen başarıları daha da ileri taşıyacak büyük projelere yoğunlaşacaklarını ifade ederek, “Özellikle ET-BA arazimizde başlatacağımız dönüşüm projesi ile şehrin doğusuna yeni bir vizyon kazandırırken, Gıda İhtisas OSB projemizle Bursa’nın tarıma dayalı sanayi kapasitesini artıracağız” dedi.
Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB), 2026 yılı son meclis toplantısını Doğanbey’deki hizmet binasında gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Mustafa Aksu başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, 2025 yılındaki projeler ve yeni yıldaki hedefler tartışıldı.
Toplantıda 2025 yılının ekonomik görünümüne dair değerlendirmelerde bulunan Başkan Özer Matlı, “2025 yılında finansmana erişim ve nakit akışındaki sıkışıklık, firmalarımızı en çok zorlayan sorunlar oldu. Üç yıldır devam eden ‘yüksek faiz, düşük kur’ politikası, artan maliyetler nedeniyle özellikle emek yoğun sektörlerde küresel rekabet gücümüzü zayıflattı. Bu durum, üretim iştahını ve yatırım kararlarını olumsuz etkiledi” şeklinde konuştu.
“Tarımda rekor daralma alarmı veriyor”
Tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan zorluklara dikkat çeken Başkan Matlı, “Girdi maliyetlerindeki artışın yanı sıra iklim kaynaklı riskler, dünya genelindeki belirsizlikler ve hayvancılığa büyük darbe vuran şap hastalığı, üretimde sürekliliği zayıflatarak arz dengesini bozdu. Bu gelişmeler maliyet baskısını daha da derinleştirirken, sektörün toparlanma kapasitesini ciddi ölçüde sınırladı” ifadelerini kullandı.
“Üyelerimizin üretim azmi tescil hacmini rekor seviyeye taşıdı”
Başkan Özer Matlı, ülke ekonomisindeki zorlu duruma rağmen Bursa Ticaret Borsası’nın 2025 yılında başarılı bir performans sergilediğini belirtti. Borsa üyelerinin kararlılıkla üretimden geri durmadığını vurgulayan Matlı, “Üyelerimizin özverili çalışmaları sayesinde 11 aylık tescil işlem hacmimizde 60 milyar TL’ye ulaştık. Yılı 65 milyar liranın üzerinde, Borsa tarihinin en yüksek işlem hacmi rakamıyla kapatmayı hedefliyoruz. Tarımsal ürün ticaretini dijital platforma taşıyan Marmara Ürün Piyasası Aracı Kurumu’nda ise işlemlerin başladığı Ocak ayından itibaren 610 milyonu aşan işlem hacmiyle 22 borsa arasında 7’nci sırada yer aldık” dedi.
İhracat atağında yeni rota: Asya
Küresel ticaret sisteminin yeniden şekillendiği bir dönemde, üyelerin ticaretini güçlendirmek ve yeni ihracat pazarlarına açılmalarını sağlamak amacıyla yürütülen Gıda UR-GE projesinin 2025 yılı boyunca kesintisiz devam ettiğini kaydeden Başkan Matlı, Romanya ve Bulgaristan’da düzenlenen B2B alım heyeti organizasyonları ile üye firmaları yabancı alıcılarla buluşturduklarını söyledi. 2026 yılında Japonya başta olmak üzere farklı coğrafyalarda yeni UR-GE programlarıyla Bursa gıda sektörünün küresel pazarlardaki görünürlüğünü artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Eğitimde marka: Hamidiye Tarım Lisesi
Tarım, gıda ve hayvancılık sektörünün geleceğini nitelikli insan kaynağı ile inşa ettiklerini belirten Başkan Matlı, Borsa’nın proje okulu Hamidiye Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yürütülen çalışmalara değindi. Okulun, uyguladığı eğitim modeliyle Türkiye’deki tarım meslek liselerine örnek olduğunu ifade eden Matlı, “Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasındaki iş birliği protokolünde örnek gösterilen okulumuz, toprağın bereketini bilimin ışığıyla buluşturmaya devam ediyor” diye ekledi.
Bursa’nın geleceğine yön veren makro projeler
Başkan Özer Matlı, Bursa Ticaret Borsası’nın uzun vadeli vizyon projelerine de vurgu yaptı. Türkiye’de bir ticaret borsası tarafından hayata geçirilecek ilk organize sanayi bölgesi olma özelliğine sahip Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi sürecinin tüm paydaşlarla planlı bir şekilde ilerlediğini belirtti. Bu projenin, Bursa’nın tarım ve gıda sanayisine yeni bir ölçek kazandıracağını söyledi.
Kentin ekonomik kalkınmasının yanı sıra sosyal gelişimine de katkı sağlayacaklarını kaydeden Özer Matlı, mülkiyeti Borsa’ya ait 66 dönümlük ET-BA tesisinde hayata geçirilecek projenin, şehrin doğu yakasının geleceğini değiştirecek önemli bir yatırım olacağını ifade etti. “Bölgenin sosyo-ekonomik yapısını yeniden şekillendirecek dev bir dönüşüm projesine imza atıyoruz. Bu çalışma ile bölgeyi modern bir cazibe merkezine dönüştürerek Bursa’nın gelişimine yeni bir vizyon katmayı amaçlıyoruz” dedi.
“Belirsizlikler ve yapısal adımlar 2026 yılında belirleyici olacak”
2026 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Özer Matlı, “Parasal duruşun netleşmesiyle birlikte üretim, yatırım ve istihdam süreçlerinde bir toparlanma bekliyoruz. Tarım ve hayvancılıkta planlı üretim, hastalıklarla mücadele, sulama yatırımları ve verimlilik odaklı desteklerin sahada daha güçlü karşılık bulması kritik önem taşıyor. Önümüzdeki yılın, yapısal adımların üretime yansıdığı ve mali istikrarın kalıcı hale geldiği bir dönem olmasını umuyoruz” dedi.
“Uyum içinde Bursa ekonomisine değer katmaya devam edeceğiz”
Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Aksu, 2025 yılının hem üreticiler hem de reel sektör açısından çeşitli zorluklara sahne olduğunu belirtti. Küresel ve yerel ekonomik gelişmelerin iş dünyası üzerinde ciddi yükler oluşturduğunu vurgulayan Aksu, “Tüm bu zorluklara rağmen, Bursa Ticaret Borsası Meclisi olarak üyelerimizin sorunlarına çözüm üretmek ve kent ekonomisine nefes aldıracak projeleri desteklemek için yoğun bir çaba sarf ettik. Merhum başkanımız Mehmet Aydın’dan devraldığımız hizmet bayrağını, yeni yılda tüm meclis üyelerimizle birlikte uyum içinde daha ileriye taşıyacağız” diye belirtti.
2026 yılı bütçesi oy birliği ile kabul edildi
Yılın son meclis toplantısında 2026 yılı bütçesi ve çalışma programı meclis üyelerinin oylamasına sunuldu. Oylama sonucunda 100 milyon TL olarak belirlenen 2026 yılı bütçesi oybirliğiyle kabul edildi. Oylamanın ardından Başkan Özer Matlı, “Yıl boyunca özverili çalışmalarından dolayı tüm üyelerimize, meclis ve yönetim kurulu üyelerimize ve genel sekreterliğimiz nezdinde tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Tüm üyelerimize sağlıklı, mutlu, huzurlu ve bereketli bir yıl diliyorum” dedi.


Post Views: 3

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.