evden eve nakliyat
DOLAR 35,4972 0.2%
EURO 36,2927 -0.1%
ALTIN 3.042,66-0,70
BITCOIN 3268194-2.77084%
İstanbul

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

06:50

SABAHA KALAN SÜRE

Kurban Bayramı Öncesi İstanbul’da Şap Alarmı!
  • Tividya
  • Gündem
  • Kurban Bayramı Öncesi İstanbul’da Şap Alarmı!

Kurban Bayramı Öncesi İstanbul’da Şap Alarmı!

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşların kurbanlık hayvan arayışı arttı. Kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları veteriner hekim anlattı.

ABONE OL
Haziran 26, 2023 19:47
Kurban Bayramı Öncesi İstanbul’da Şap Alarmı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Veteriner Hekim İlayda Çetinbaş, kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları anlatarak hayvan sağlığının yanı sıra yaşının da önemli olduğunu belirtti.

Çetinbaş, kurbanlık hayvanın organları ve uzuvlarının tam olması gerektiğini vurgulayarak, hayvanların zayıf olmaması gerektiğini söyledi. İbadet amaçlı kesim yapılacağından yaşlı hayvanlar ve çok genç hayvanlar uygun olmadığını ifade etti. Büyükbaş hayvanların kesilebilmesi için 2 yaşını doldurması gerektiğini, bunun dişlerine bakılarak anlaşılabileceğini belirtti. Küçükbaş kurbanlıklar için ise bir yaşını doldurmanın yeterli olduğunu açıkladı.

Çetinbaş, yaklaşan bayram öncesinde şap hastalığının yaygınlaştığını dile getirdi. Türk Veteriner Hekimleri olarak şap hastalığına karşı aşı ürettiklerini söyledi. Şap hastalığının belirtilerinin ayaklarda topallama, ateş yükselmesi ve ağızda yaralar olduğunu ifade etti. Hastalığın insanlara bulaşma riski olmadığını belirtti. Hayvan alırken dişi olup olmadığına, şap ve tüberküloz hastalığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Tüberkülozun dişi ve yaşlı hayvanlarda sık görülen bir hastalık olduğunu, ciğerlerinden anlaşılabileceğini belirtti. Bu hastalığın şartlı kesim yöntemiyle kesildikten sonra kavurma usulüyle yenilebileceğini ifade etti.

Veteriner Hekim İlayda Çetinbaş, kurban edilen hayvanın etlerinin daha lezzetli olması için dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, kurban kesildikten sonra serin bir yerde 1 veya 2 saat boyunca etin dinlendirilmesi gerektiğini belirtti. Hemen kesildikten sonra yenilmesini asla tavsiye etmediklerini ifade etti. Kurbanın kesildikten sonra bir süre dinlendirilmesi ve ardından buzluklara kaldırılması gerektiğini söyledi. Veteriner Hekimler olarak etin bir gün sonra tüketilmesini önerdiklerini aktardı.

Kurbanlık hayvanın kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken hususları aktaran kasap Ahmet Sönmez ise, 2 yaşından küçük büyükbaş hayvanların kurban edilmemesi gerektiğini ifade etti. Mezbahalarda kesim yapılırken, köylerde ise traktörlere takılan vinçlerle bağlanarak kesmenin daha kolay ve temiz olduğunu belirtti. Bu yöntemin hayvana eziyet etmeden ve insanlar için zorluk çıkarmadan gerçekleştirildiğini söyledi. İple kesme yönteminin artık kullanılmadığını ve bu yöntemin hem hayvana hem de kasaba zarar verdiğini ifade etti. Traktöre takılan vinçlerle kesimin daha kolay olduğunu ve hem hayvana eziyet çekilmediğini hem de kasabın kendini yaralamadığını belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.